Biologische zwembaden

't Groene Plan

zwemvijver met poolhouse buxusbollen aan zwemvijver natuurlijke zwemvijver stapstenen zwemvijver verlichting in zwemvijver genieten aan de zwemvijver organische zwemvijver
Een natuurlijk alternatief voor een zwembad

Een zwemvijver in de eigen tuin biedt u puur zwemplezier: in het zuivere, zachte, chloorvrije water, omringd door waterlelies, libellen en mooie waterplanten, beleeft u net zoveel plezier als in een meer.

Een zwemvijver wordt perfect geÔntegreerd in het tuingebeuren, oogt het hele jaar door mooi en is uiterst onderhoudsvriendelijk. Reden te meer om u te verdiepen in de boeiende wereld van de zwemvijver, het natuurlijk alternatief voor het zwembad.

Noch een zwembad, noch een vijver...

Een zwemvijver is noch een zwembad, noch een vijver. Het is iets tussen de twee. Dat maakt dat deze de voordelen van de beide combineert. De biologische filtering maakt de zwemvijver onderhoudsvriendelijk en de natuurlijke vijverlook maakt het een streling voor het oog. De biologische filtering gebeurt in het moerasgedeelte van de zwemvijver. In het moeras groeien immers waterzuiverende planten die op een biologische wijze zuiver, helder en gezond water garanderen. Nieuw vanaf 2012: het biologisch zwembad

Het Hart van de vijver, de moeraszone

Het zwemwater wordt via een pompinstallatie naar de moeraszone gezogen. Daar doen de waterzuiverende moerasplanten alsook de bacteriŽn die welig tieren in het lavabed dienst als biologische filter. Zij zetten de nitrieten van de ontbindende afvalstoffen in de vijver om tot nitraten die door de planten worden opgenomen en deze doen groeien. Het zuivere, hygiŽnische en natuurlijk gezuiverde water wordt opnieuw naar het zwemgedeelte gepompt.

Het onderhoud aan een zwemvijver

Een zwemvijver vraagt weinig of geen onderhoud. Het onderhoud beperkt zich tot het stofzuigen van de bodem , het afscheppen van vallend blad in de herfst en het ijsvrij houden van het wateroppervlak in de winter.

De zwemvijver dient slechts ťťnmaal te worden gevuld en wanneer het biologisch evenwicht op peil is, moet u er haast niet meer naar omkijken. Laat de natuur haar gang maar gaan!

Het biologisch evenwicht in een zwemvijver

De biologische filtering maakt het gebruik van chemische ontsmettingsmiddelen overbodig. Dit is het grote verschil met een zwembad, hier wordt het water op chemische wijze gecontroleerd. In een zwemvijver is het gebruik van deze chemische middelen niet toegelaten daar deze het biologisch evenwicht aardig kunnen verstoren.

Waterdichting in rubberfolie

Zwemvijvers worden doorgaans uitgevoerd in rubberfolie. Deze heeft niet alleen het enorme voordeel dat hij erg lang meegaat, maar ook dat alle vormen en afwerkingen mogelijk zijn. De folie wordt bij de fabrikant op maat gemaakt, zodat ter plaatse aan elkaar vulkaniseren overbodig wordt. De aanleg is heel wat goedkoper dan die van een traditioneel betonbad en ook de werkings- en onderhoudskosten vallen veel voordeliger uit. Zo zwemt u niet alleen in milieuvriendelijk, sprankelend water zonder geÔrriteerde ogen en slijmvliezen, maar ook goedkoper!